Naujas gatvių apšvietimas: tapo ir taupiau, ir šviesiau

Taupyti elektrą ir taip susimažinti išlaidas nori ne tik gyventojai, bet ir miestai. Vienas iš žingsnių, kuriuos taupymo linkme žengė Klaipėda, yra atnaujinti miesto gatvių apšvietimą, keičiant senas lempas LED technologijų tipo šviestuvais. Jau įvykę apšvietimo atnaujinimo darbai džiugina ne tik miesto savivaldybę mažėjančiomis išlaidomis, bet ir jo gyventojus šviesesnėmis bei saugesnėmis gatvėmis.

Šiaurinė Klaipėdos dalis yra labai svarbi tuo, kad čia yra vienas pagrindinių įvažiavimų į miestą. Norėjome, kad ši teritorija taptų reprezentatyvesnė, tvarkingesnė, kad gatvės būtų apšviestos ryškiau, o jų vaizdo negadintų seni apšvietimo stulpai, kartu elektros vartojimas būtų ekonomiškesnis ir efektyvesnis. Galima sakyti, kad tikslas pasiektas – planuojamas ženklus elektros sutaupymas, o pokyčius tiek specialistai, tiek miesto gyventojai įvertino labai teigiamai“, – sako įmonės „Klaipėdos autobusų parkas“ Gatvių infrastruktūros departamento direktorius Dainius Petrauskas.

Pakeista per 800 šviestuvų

Pasak D. Petrausko, darbai truko apie tris mėnesius, visa projekto vertė siekė 348 tūkst. eurų, iš kurių 174 tūkst. buvo ES fondų lėšos.

Šešių uostamiesčio gatvių (Liepų g., Šiaurės pr., Lideikio g., Medelyno g., Liepojos g. ir H. Manto g.) ruožuose pakeisti ne tik daugiau kaip 820 šviestuvų, bet ir seni metaliniai šviestuvų stulpai. Naujieji yra ilgaamžiai, atsparūs specifiniams pajūrio orų pokyčiams ir korozijai. Taip pat atnaujinta su apšvietimo sistema susijusi infrastruktūra.

„Pabaigę pirmąjį etapą, perėjome prie antro, tad gatvių apšvietimo atnaujinimo darbai tęsiasi toliau. Šiuo metu vyksta antra ES finansuojamo projekto stadija, kurios metu atnaujinamas Kretingos, Klaipėdos gatvių apšvietimas, dviračių takų apšvietimas. Šviestuvai ne tik ryškiau šviečia, bet ir turi autonominę pritemdymo sistemą, dėl kurios galima trečdaliu pritemdyti šviesos srautą tuo metu, kai mieste nėra žmonių, – maždaug nuo vidurnakčio iki 5 val. ryto. Skaičiuojame, kad visi jau įvykę ir dar tebevykstantys darbai leis savivaldybei sutaupyti apie 0,4–0,5 GWh elektros energijos“, – sako pašnekovas.

Klaipėdoje šiuo metu yra atnaujinta apie 30 proc. viso miesto gatvių apšvietimo. D. Petrausko teigimu, ateityje taip pat bus ieškoma ES ar valstybės finansavimo galimybių, kad būtų galima kuo efektyviau atnaujinti likusią miesto apšvietimo infrastruktūrą.

Gyventojai jaučiasi saugiau

Gatvių apšvietimo modernizavimas buvo laukiamas ir šiaurinės Klaipėdos dalies gyventojų – jie pastebi, kad mieste tapo šviesiau ir saugiau tamsiuoju paros metu. Tuo ypač džiaugiasi taksi vairuotoju dirbantis Rolandas – jo teigimu, pakeitus apšvietimą gatvėse geriau jaučiasi ir pėstieji, ir vairuotojai.

„Pats gyvenu šiaurinėje Klaipėdoje, o ir dirbant tenka nemažai kilometrų gatvėmis prisukti tiek šviesiuoju, tiek tamsiuoju paros metu. Tai apie seną apšvietimą daug gero pasakyti negaliu – čia gyvenu jau daugiau kaip 20 metų ir per tą laiką greičiausiai niekas nebuvo keista ar naujinta. Taip, šviestuvai švietė, bet negalėčiau pasakyti, kad labai ryškiai – būdavo toks jausmas, kad lempos apsiblaususios. Dabar kitas reikalas, šviesa ryškesnė, plačiau sklinda, palengvina vairavimą – paprasčiau iš toli pamatyti pėsčiuosius ar kliūtis ant kelio“, – sako pašnekovas.

Vyriškio nuomone, šiuo metu šiaurinė Klaipėdos dalis, ko gero, yra moderniausiai apšviesta. Jam norėtųsi, kad greitu metu tokie pokyčiai įvyktų visame mieste, mat dirbant naktimis tenka pa[1]stebėti, kad yra ir kur kas prasčiau apšviestų gatvių ruožų.

„Apskritai, miestas akivaizdžiai gražėja, bet gyventojams juk visada norisi, kad viskas būtų dar geriau ir pasikeitimų sulauktume greičiau. Užtat visada pasisakau už naudojimąsi valstybės parama ar ES finansavimu, ypač kai vis kalbama, kad biudžetai nedideli, lėšų trūksta. Džiugu, kad Klaipėdos įmonės išnaudoja šią galimybę“, – teigia Rolandas.

Energetikos ministerija skelbia, kad apšvietimo sistemas artimiausiais metais ketinama atnaujinti daugiau nei pusėje visų Lietuvos savivaldybių – Vilniaus mieste ir rajone, Kauno mieste ir rajone, Klaipėdos rajone, Šiaulių mieste ir rajone, Panevėžyje, Plungėje, Ukmergėje, Marijam[1]polėje, Alytuje, Biržuose, Trakuose, Druskininkuose, Kretingoje, Visagine, Kazlų Rūdoje, kitur. Įgyvendinus visus projektus bus atnaujinta daugiau nei 70 tūkst. šviestuvų, elektros kabeliai, atramos, įdiegtos išmaniosios technologijos, automatiškai reguliuojančios apšvietimo intensyvumą. Tai leis per metus sutaupyti iki 20 GWh elektros energijos ir apie 15 mln. Eurų

 

„ES investicijos mažina sąskaitas“ – Finansų ministerijos inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama visuomenei pristatyti sėkmingai įgyvendintus tvarius energetinius ir renovacijos projektus. Žaliasis kursas, nukreiptas ir į tvarios energetikos skatinimą, yra vienas iš Lietuvos prioritetų, o jau 20 metų Lietuvai teikiamos ES investicijos ne tik skatina žalius pokyčius, padeda įdarbinti saulę ir vėją, šildymui naudoti energetiškai efektyvesnius įrenginius, bet ir leidžia džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis.

© LR finansų ministerija