Saulės energija apšviestas kelias paskatino gyventojus persėsti ant dviračių

Kelyje Nemajūnų kaimo link įrengtas inovatyvus apšvietimas pėstiesiems ir dviratininkams – vienintelė Lietuvoje tokio ilgio atkarpa, apšviesta saulės energija. Naujieji šviestuvai ne tik padidino eismo saugumą, bet ir paskatino ne vieną gyventoją automobilį iškeisti į dviratį ir taip sutaupyti kelionėms tarp Nemajūnų ir Birštono.

Šviesiu 1 km ruožu džiaugiasi ir Nemajūnuose gyvenanti Jolita, kuri kasdien važiuoja į darbą Birštone.

„Mėgstu važinėtis dviračiu, tačiau į darbą Birštone vykdavau automobiliu, nes grįžti namo tamsiu keliu buvo nejauku ir nesaugu. Pernai įrengus naujus šviestuvus, pradėjau į darbą dažniau keliauti dviračiu – ypač vasaros metu, taip pat vėlyvą pavasarį ir ankstyvą rudenį. Ne tik pasportuoju, pravėdinu galvą prieš ir po darbo, bet ir sumažinau išlaidas degalams. Praėjusią vasarą suskaičiavau, kad degalams išleidau perpus mažiau nei įprastai. Kur kas drąsiau ir vaikus išleisti į miestą su dviračiu – nebereikia vykti jų parsivežti“, – pasakoja moteris.

Apšviesti šį dviratininkų ir pėsčiųjų taką paskatino siekis apsaugoti vietos gyventojus, tamsiu paros metu einančius iki vienintelės šiame regione autobusų stotelės magistraliniame kelyje Vilnius–Marijampolė.

„Pastebime teigiamą tendenciją, kad šis sprendimas ir gera tako danga paskatino vietinį jaunimą dažniau važiuoti dviračiais į greta esančius kaimus“, – sako Birštono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Dargis.

Atsiperkantys sprendimai

Saulės energija įkraunamų šviestuvų veikimo principas yra gana paprastas – per dieną kaupiama saulės energija yra konvertuojama į elektros energiją, kuri kaupiama akumuliatoriuose.

„Sumažėjus apšviestumui, davikliai įjungia šviestuvą, kuris naudoja akumuliatoriuose sukauptą energiją, o ryte relė išjungia šviestuvą. Šią sistemą pirmą kartą sureguliavus, toliau kiekvienas šviestuvas veikia autonomiškai pagal aplinkos apšviestumo sąlygas. Ši vietovė labai tiko tokiam sprendimui, kadangi arti nebuvo apšvietimo tinklų, prie kurių būtų buvę patogu jungti naują apšvietimo liniją“, – sako E. Dargis.

Pasak jo, takų apšvietimas pasitelkiant saulės energiją ne tik prisideda prie Lietuvos žaliojo kurso nenaudojant iškastinio kuro energijos gamybos procese, bet ir padės savivaldybei sutaupyti ilgalaikėje perspektyvoje.

„Skaičiuojame, kad saulės energija įkraunami šviestuvai mums atsipirks maždaug per dešimt metų. Stengiamės išnaudoti kuo daugiau galimybių pasitelkdami atsinaujinančią saulės energiją sprendžiant takų apšvietimo problemą nutolusiose nuo miesto kaimiškose teritorijose, juolab kad tokios priemonės yra naudingos ir finansiškai, palyginti su tradiciniais apšvietimo sprendimais“, – sako E. Dargis.

Jis priduria, kad be ES fondų lėšų nebūtų pavykę įgyvendinti tokio projekto – ES lėšomis buvo padengta maždaug 85 proc. išlaidų šviestuvams.

Planuoja tęsti pėsčiųjų ir dviratininkų kelią

„Ruožas šalia magistralinio kelio Vilnius–Marijampolė Prienų link buvo apšviestas saulės šviestuvais tuo pačiu metu kaip ir Nemajūnų kelio ruožas. Ateityje turime planų sujungti šiuos ruožus bendra dviračių trasa – esame tam pasirengę visus reikalingus dokumentus. Beje, šis trasos ruožas taip pat yra įtrauktas į prioritetinį Lietuvos nacionalinį dviračių trasų žemėlapį ir yra viena iš piligriminio Šv. Jokūbo kelio atkarpų, einančio nuo Prienų rajono per Birštono savivaldybę į Punios miestelį Alytaus rajone“, – sako E. Dargis.

Be taupių ir aplinkai draugiškų apšvietimo sprendimų, Birštono savivaldybė yra įrengusi suoliukų su išmaniųjų įrenginių įkrovimo ir dviračių padangų pripūtimo galimybe, elektromobilių įkrovimo stotelių.

„Šiuos suoliukus pamėgo tiek vietos gyventojai, ypač jaunimas, tiek kurorto lankytojai, kurie gali ne tik prisipūsti dviračių padangas, bet ir įsikrauti savo telefoną ar pagroti savo mėgstamą melodiją per suoliuko garsiakalbius. Kadangi į mūsų kurortą vis daugiau lankytojų atvyksta elektromobiliais, pastebime, kad jau nebepakanka dviejų elektromobilių įkrovimo stotelių, todėl planuojame plėsti jų tinklą“, – tvirtina E. Dargis.

 

„ES investicijos mažina sąskaitas“ – Finansų ministerijos inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama visuomenei pristatyti sėkmingai įgyvendintus tvarius energetinius ir renovacijos projektus. Žaliasis kursas, nukreiptas ir į tvarios energetikos skatinimą, yra vienas iš Lietuvos prioritetų, o jau 20 metų Lietuvai teikiamos ES investicijos ne tik skatina žalius pokyčius, padeda įdarbinti saulę ir vėją, šildymui naudoti energetiškai efektyvesnius įrenginius, bet ir leidžia džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis.

© LR finansų ministerija